Alhamdullilah 10/8/2012 ayah NurNiz dah dibenarkan keluar hospital. Sebab tak puas lagi makan chicken chop, so NurNiz pun buatlah lagi sekali chicken chop tapi kali ni bersama dengan sos black pepper plak. Untuk kali ni, bahan perap untuk ayam tu NurNiz buat sendiri bukan pakai tepung segera. Resipi ni NurNiz ambil daripada sini. Memang sedap la chicken chop & sosnya ikut resepi ni. Sebab baru start masak lepas balik kerja, lagi sekali NurNiz tak sempat nak buat coleslaw (sebab nak buat ja dah sampai waktu berbukanya hehe).
Chicken chop sos black pepper |
Bahan-bahannya
Ayam (bahagian isi yang telah dibuang tulangnya)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
secubit garam
1 biji telur
Tepung ubi (NurNiz pakai tepung ubi kentang)
serbuk roti (patutnya NurNiz nak beli serbuk roti kat kedai bakery tapi terlupa beli jadi NurNiz tumbuk biskut tawar yang ada kat rumah sampai hancur :)
Cara-caranya
1. Perap isi ayam tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram, kicap cair & garam.
2. Gaul rata dan perapkan dalam sejam atau lebih. (NurNiz sempat perap 1/2 jam ja)
3. Panaskan minyak yang dalam kuali.
4. Ambil isi ayam tadi dan lumur ayam dengan tepung ubi sehingga rata
2. Gaul rata dan perapkan dalam sejam atau lebih. (NurNiz sempat perap 1/2 jam ja)
3. Panaskan minyak yang dalam kuali.
4. Ambil isi ayam tadi dan lumur ayam dengan tepung ubi sehingga rata
5. Celupkan ke dalam telur yang telah dikacau.
6. Lumur pula dengan biskut tawar yang telah dihancur-hancurkan.
7. Masukkan dalam minyak yg panas & goreng hingga garing (pastikan goreng garing sebab kalau lapisan tepung dalam tu tak garing akan jadi lembik kurang sedap sikit).
7. Masukkan dalam minyak yg panas & goreng hingga garing (pastikan goreng garing sebab kalau lapisan tepung dalam tu tak garing akan jadi lembik kurang sedap sikit).
Bahan-bahan Sos
5 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan 2 cawan air)
2 sudu besar lada hitam (tumbuk halus)
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 kiub ayam
Cara2 Membuat Sos
1. Tumis bawang sehingga kekuningan
2. Masukkan air bancuhan tepung jagung
3. Masukkan lada hitam, kicap pekat, sos cili, sos tomato dan kiub ayam
4. Kacau sehingga kuah pekat
2. Masukkan air bancuhan tepung jagung
3. Masukkan lada hitam, kicap pekat, sos cili, sos tomato dan kiub ayam
4. Kacau sehingga kuah pekat
ABOUT THE AUTHOR
Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible
0 comments:
Post a Comment