Resipi Soto Ayam

NurNiz pun dah tak ingat kat mana NurNiz cilok resepi soto ni, tapi resepi soto ni memang menjadi (mohon halal ya owner resipi ni). Terbaru NurNiz buat soto ni masa last day berbuka puasa. NurNiz masak menggunakan 1 ekor ayam untuk dimakan 4 buah keluarga NurNiz. Setiap kali buat soto mesti tak sempat nak ambil gambar :(.

Bahan2 Sup

- Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air (reneh sekurang-kurangnya satu jam). NurNiz tambah kiub ayam sebab nak rebus cepat2 sikit. Setelah lembut, NurNiz siatkan dagingnya dan masukkan semula tulang ke dalam stok. Daging ayam siat tu NurNiz gunakan untuk buat bergedil & bahan hiasan nanti.
- 10 ulas bawang merah kecil, dikisar
- 10 ulas bawang putih, dikisar
- 2 inci halia muda, ditumbuk
- 1 inci lengkuas, ditumbuk
- 2 batang serai, dikisar bersama bawang
- Satu peket rempah sup Adabi, dibuat pes
- 3 sudu besar ketumbar (NurNiz kurangkan sikit supaya tak pahit)
- 10 biji lada hitam,ditumbuk halus (NurNiz guna lagi banyak untuk tambahkan perisa)
- 2 biji buah keras (NurNiz gunakan 4 biji untuk tambahkan perisa, ada gak orang yang suka kisar sekali buah keras dengan bawang)
  - minyak masak secukupnya
  - garam secukupnya

Cara2 Membuat Sup

1. Pijarkan minyak
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk/dikisar sehingga terbit bau
3. Masukkan ketumbar dan lada hitam, biarkan sehingga pecah minyak
4. Masukkan pes sup, biarkan sehingga naik bau
5. Masukkan stok ayam (bersama tulang), kiub ayam dan buah keras
6. Didihkan dan sesuaikan garam secukup rasa.

Bahan2 Bergedil (resepi kak ipar NurNiz)

  - 5 biji kentang, sederhana besar, dihiris dan digoreng hingga empuk NurNiz nak cepat jadi rebuskan ja ubi kentang sampai empuk)
- ½ cawan bawang goreng (NurNiz beli dalam paket ja)
- Serbuk lada putih secukup rasa
- Serbuk lada hitam secukup rasa
- ½ cawan daun saderi (sup) dan daun bawang (dicampur)
- ½ cawan daging ayam disiat
- Garam secukup rasa
- 2 biji telur, dipukul
- minyak untuk menggoreng

* kuantiti bahan2 di atas boleh disesuaikan ikut kesedapan masing2

Cara2 Membuat Bergedil

1. Lenyekkan ubi kentang sampai lembik
2. Masukkan daging ayam disiat, bawang goreng, daun sup & daun bawang.
3. Masukkan serbuk lada putih & lada hitam & garam, gaul rata
4. Kepalkan adunan (anggaran dua sudu makan setiap satu), bulat dan leperkan.
5. Masukkan kedalam perti sejuk selama satu jam, untuk mengekalkan bentuknya supaya tidak mudah lerai bila digoreng.
6. Panaskan minyak
7. Salutkan pegedil dengan telur, sehingga rata litupnya dan goreng sehingga berwarna keperangan.

Bahan2 Sambal kicap

- 15 biji cili padi, goreng hingga pecah kulit
-  6 ulas bawang putih, goreng bersama cili
- ½ cawan kicap manis
- 1 biji limau nipis/2 biji limau kasturi
- 3 sudu makan gula

Cara2 Membuat Sambal Kicap

1. Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
2. Masukkan gula, gesek-gesekkan dengan anak lesung
3. Masukkan kicap, perahkan limau & kacau rata.

Bahan2 Hiasan Lain

- Nasi himpit dipotong dadu
- Daging ayam disiat2
- Kacang goreng
- Suhun goreng
- Taugeh dicelur
- Daun bawang & daun sup
- Bawang goreng



 


Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 comments:

Post a Comment