Bayi Susah Nak Tidur

NurNiz percaya majoriti ibu berdepan dengan masalah anak tidur terutamanya ketika berpantang termasuklah NurNiz sendiri. Bak kata pepatah berat mata memandang berat lagi bahu memikul hehe. 

Dari awal kelahiran lagi, Wafiy memang jenis tergolong dalam baby mudah terkejut. Pantang bunyi sikit, mesti akan terkejut. Baru 5 minit tidur, dah terkejut. Lepas terkejut Wafiy susah untuk tidur semula. Bila tak dapat tidur mulalah mengamuk menangis2. Solution yang NurNiz dah cuba bedung baby, letak bantal2/benda berat atas dada, bagi baby tidur mengiring @ meniarap. Kadang2 berkesan kadang2 tak. Akhirnya terpaksalah tidurkan Wafiy dalam buaian walaupun sebelum ni NurNiz  pernah berazam takmau ajar anak sendiri tidur buaian. Tapi terpaksalah gunakan buaian supaya Wafiy dapat tidur lena lama sikit.

Wafiy tidur meniarap
Nak dekat hari ke-20 selepas kelahiran, Wafiy dapat ragam baru plak iaitu susah nak tidur. NurNiz selalu dengar ada sesetengah baby suka tidur siang tapi berjaga waktu malam2. Tapi bayangkanlah siang dan malam Wafiy takmau tidur sampai bawah mata tu jadi lebam la tak cukup tidur. Dari pukul 8 pagi sampai 6 petang, kekadang tidur sejam lebih ja. Setiap kali sesi tidur kekadang 30 minit ja. Padahal Wafiy selalu ja menguap tanda2 mengantuk tapi tetap takmau tidur gak. Letak dalam buaian dihenjut2 pun tetap takmau tidur. Masa tu NurNiz terpikir baby pun ada penyakit insomnia kot haha. Bila takmau tidur Wafiy jadi kerap lapar, asyik minum susu sampai perut kembung hehehe.
Dalam buaian pun kena bagi Wafiy tidur meniarap supaya tak mudah terkejut
Lepas habis berpantang, NurNiz balik ke rumah sendiri. Nasib baik kawan Big Bear ada bagi besi buaian jadi tak perlulah beli yang baru. Masa ni Wafiy dah ada masa2 tertentu akan tidur tapi Wafiy akan kerap terjaga. Masa dalam buaian, 10-15 minit tidur Wafiy akan terjaga & menangis (macam tau2 ja ibunya takda kat situ). NurNiz yang tengah buat kerja terpaksalah menghenjut buaian bagi Wafiy tidur semula. Jadi, kalau Wafiy tidur sejam, 3-4 kali terpaksa berulang alik ke buaian. Kadang2 stress, NurNiz rasa nak beli spring automatik terus. Hasilnya, NurNiz boleh kurus tanpa makan ubat pelangsing huhu.  

Wafiy dalam buaian :)
*Kalau diikutkan banyak lagi kisah2 Wafiy bab tidur ni tapi dah tak larat nak cerita panjang2 :)

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

37 comments:

  1. dahtu mcmne awk bt? ank saya pon centu...sy tgh menghadapinya skg..

    ReplyDelete
  2. Sy pun ssma..ssh btul dia nk tidor..kdg sy stress sgt2..dhlh jauh dr husband..sy lh sorang2 yg duk berjgamlm n siang...aperpun sy kkna tabah n x nk stress sbb nk bg nyusu badan..camner yer nk tau baby tu ada masalh aper..pampers n mnum susu semua dh bg...adui....sabar jerlh

    ReplyDelete
  3. sy dulu pun masa pantang jeles tgk anak org len senang je syik tido je.kalau tanya saya, dulu pun saya dah xtau nak buat ape sbb baby saya sampai umur 3 bulan suka menangis& susah tidur..kdg2 berdukung jela sampai dia tertido sendiri.

    tapi ada kawan saya beli spring auto tu anak dia tido lama sikit tapi sy xmo ajar camtu susah nak berjalan nanti.kalau pengasuh baby saya, dia akan bedung baby saya kat bahagian tangan spy tangan baby xgerak2. berkesan gakla baby saya boleh tido lena mngkin sbb baby rasa secure seolah org peluk dia..

    ReplyDelete
  4. keciannya kat awak..sy mmg paham perasaan suami duduk jauh lagi2 masa pantang.tapi tula awk jangan stress2 sgt takut ganggu production susu plak kn. sy dulu pun masa pantang demam 3x sbb xcukup tido rasanya..kalau bole awk cuba gilir2 dgn mak awk ke jaga baby.

    samalah sy dulu dah bg semua tp baby masih xboleh tido..kdg2 mgkin sbb baby kembung perut. kena sapu minyak/tuam kat perut&tapak kaki b4 tido.kalau bf mmg kena jaga pemakanan takut ade effect kat baby. dulu sy suspect baby saya nangis sbb sakit hernia, dah check dengan doc tp xde pape pun.jadi redha jala dgn baby sndiri yg suka nangis&susah tido tu huhu..

    ReplyDelete
  5. Salam..saya pun tgh mengalami mslh yg sama..huhu..masa pantang dok trjaga pukul 2-3pg n baby nangis sampai la subuh..masa tu dlm pantang bulan lepas..nasib waktu puasa so gilir2 dgn parents..tp sian parents pun bukan muda lg..tp nak handle sorg2 mmg kita akan jadi stress..ni skrg nak masuk 2bulan lain lak fiil dia..susah nak tidur..mmg dh nekad xnak guna buaian tp dok tgk makin teruk ja, kena carik gak buaian huhu..lg 1 klaj tido mesti sekejap ja..risau gak klau baby sy ada mslh..

    ReplyDelete
  6. reena..mungkin sstgh baby macam anak kita kot jenis tidur tak lama & mudah terjaga. ada anak kawan NurNiz siang2 boleh je tidur 3,4 jam terus. kalau wafiy tidur 1-2 jam tu pun kira miracle boleh tidur lama.

    kalau terpaksa gunakan buai nak buat camne kan..takpe nanti baby reena makin besar automatik die akan kurang guna buai.

    ReplyDelete
  7. Hai.. Sy hadapi situasi yg sm skrg.. Mcm mn sy nk contact awak? Bole story2 ur xprnc in detail huhu

    ReplyDelete
  8. Boleh WA saya 016-5571570 atau fb SyaRifah NuraQmar

    ReplyDelete
  9. Sis, Da selesai ke masalah tdo anak?sy dalam pantang.br sebulan.pun anak jenos berjaga lama.tdo kejap2 je.sy dah 3 kali demam sbb trlampau letih dan x cukup tido.sy pantang sndiri jd xde org lain yg boleh diharapkan utk tgk baby.dah la x mau tido.tak mau letak plak.letak je nangis.sy dah thp stress sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai skrg pun anak sy(umur dah setahun stgh) akan brjaga 5,6x malam2 untuk minum susu..samalah kita bila xcukup tido mudah nak sakit espclly demam..akak ipar sy dulu suruh sy mkn supplement espclly vit.c. kira ok kesan supplement tu walupun xckup tido still ade tenaga nak buat keja+elakkan demam.ade sstgh baby mmg camtu perangainye xkan sama dgn baby lain yg suka tido..kita kena terima jelah huhuhu.hopefully lepas pantang baby sis dah ok time tidonye

      Delete
  10. salam...sy pun mgalami pkara yg sma skrg nie..baby sy tdo pun pakai buai..siap pakai spring elektrik lagi tu...tp still jugak ssh nk tdo..mula2 tu ok,tp skrg makin ssh plak nk tdo..kdg2 tu smpy mgamuk n xnak myusu sdgkn mmg ada tanda2 dia mgantuk tp dia tetap gak xnak tdo..kdg2 tu smpai bjam2 nk tdokn dia..n lagi 1,baby sy mesti dibedung tiap kali tdo..kalau tak,mmg ssh dia nk tdo..tgn n kaki asyik gerak2 jer...kalau tdo pun dlm 10min je lps tu mesti dia akn bgn n menangis..mcm2 dh cr sy cba,p still gak mcmtu..org byk ckap kalau umur makin meningkat,baby akan brubh n akn sng tdo,p baby sy makin xtdo plak..sy tkt nanti dia smakin kurus sbb tak ckup tdo..sy rasa sgt2 tension skrg ni...dhlh sy bkerja..letih sgt2...baby sy brumur 2bln nk msok 3bln..btw,baby sis sgt comel!!grm sy tgok...

    ReplyDelete
  11. W'salam. tq untuk komen. dapat baby susah tido ni memang kena banyak bersabar. Bila diaorg xtido mulalah diorg jadi cranky semuanya serba tak kena. aah yg bedung tu memang betul. kalau anak saya tak bedung tangan kaki asyik bergerak ja jadi lagi susah nak tido. sya dulu pun pegi keja selaluu rasa macam tak cukup tido lama kelamaan dah terbiasa. kesihatan awak kena jaga spy ada tenaga nak jaga baby awak nanti. Insyaallah nanti makin besar semakin aktif maybe senang sikit anak awak nak tido.

    ReplyDelete
  12. Mohon.bantuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby saya pun sukar tidor...pola nya ialah menyusu 30 minit , dodoikan 1 jam ( wajib dodoi kalo x mmg x boleh tidur -berdiri gendung bw keliling rumah ) n tidur lena 45 minit shj..baby akn terjaga sendiri (x perlu kejut, mcm alarm clock baby dah set sendiri)..it will go back to the first loop again iaitu susu -dodoi -tidur.

      Mmg stress sgt fizikal n mental kerana x cukup rehat. Its happen since baby 2 weeks hingga sekrg dah 49 hari..

      Tambh lagi baby asyik nangis coz kategori baby kolik..( tahu kan kolik mcm mana penangan baby kolik..subhanallah mohon lh hamba nie dikuatkn semangat)

      Tolong mohon pandangan n nasihat

      Delete
    2. Lain baby lain habit die..maybe sstgh baby jenis sgt sensitif trhadap surrounding so kena kenalpasti condition macam mana baby paling selesa nak tido..mcm anak sy pun sampai besar pun jenis susah nak tido.kalau kita dodoikan die xkan tido selalunya trtido sendiri sbb keletihan..
      anak sy dulu pun masa baby selalu kembung..memang sentiasa pakai barut&tuam&sapu perut dgn minyak.sy sbgai bf mom pun kena jaga pemakanan spy xterkena kpd baby.

      Delete
  13. Ker baby sukar tidur nie ada penyakit insomia ker? Kesian baby sampi.lebam2 biji mata bawahnyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la plak baby kena insomia ke..kena tanya kat pakar huhu

      Delete
  14. sama dgn sy.. stress gak dibuatnya.. adakala sng nk tidur bg je susu dh tdur.. kdg2 dh bg susu smpai knyg mata pun dh pejam tetiba tgn kaki bergerak2 lps letak ats tilam pastu nangis nk lg susu.. pkaikn bedung pon slalu terbukak sbb baby aktif sgt.. sbr je.. xtau la time sy masuk keje blk mcm mna nk sesuaikn dri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak sy pun time baby tak boleh ubah tempat tido sikit terus trjaga..kena buat aktiviti sampai baby letih trtido sendiri.kalau dah letih sgt alihkan tempat tido die xterkejut terjaga..yg sy baca kalau baby aktif ni kena pakaikan bedung time nak tido kalau x gerakan kaki dgn tangan tu akan mudah buatkan dia terjaga..

      Delete
  15. Salam. Saya pun ade masalah mxm pn jg. Now baby br 2 bln. Bln depan dag masuk kerja. Risau mcm mn nt Di taska. Takut taska x nak jaga ank sy sbb dia susah tido.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.sy dulu pun risau nak hantar anak ke pengasuh lepas habis cuti takut pengasuh xnak jaga sbb baby sy susah tido.insyaallah pengasuh&bany boleh adapt. Maybe nanti baby puan kat taska ramai kawan2 so dia boleh sesuaikan masa tido die kat sana..kdg2 baby ni bila org lain jaga diorang mcam pandai bawa diri plak kan..

      Delete
    2. huhu ....masalah ni sama ngn sy.dari pantang hingga anak umo 11 bulan ....malas nak tido.masuk buai tido 15-30 minit kemudian dh sedar.....mmHg letih.lbh2 lg sy ni bersalin czer...anak yg sulung mmHg kuat tido....tapi bila dh umo 2-3 tahun susah nk tido ...kecuali letih...bila dh sek alhamdulillah ank yg sulung pola tido dia dh OK....so..maybe anak yg kedua ni ingt nak bg sek awl....biar dia bermain.....enjoy kat sek..budak klu xcukup tido badan pun susah nak naik.

      Delete
  16. Bby sya dh nk msuk 4bln.mkin truk pola tidur die.tdo siang 30-40mnit dh jga then ngis.nk tdokn blik pyah sgt.nsib mlm ok skit tdo nye.smpai bile nk cmni.huhu
    Stress sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sstgh baby makin besar makin senang sikit nak tido sbb letih buat aktiviti seharian..kalau sampai besar pun susah nak tido kena redha jelah dapat anak camtu..semua baby xsama prwatakan diorang.

      Delete
  17. Baby sy now 9m pon sgt2 susah tdo.. pengasuh dia smpai fed up.. hari2 bising sbb baby tak tdo.. tp sy nk buat cmne mmg die cmtu.. balik rumah pon susah nk tdo.. tp ms bg mkn mcm memgamuk nk tdo.. lps mandi.. urut.. taknak tdo plak.. pening sy.. kenapa ye.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 baby susah nak tido ni jenis suka melawan rasa nak tido..padahal dah ngantuk sangat pun diorang. Anak sy skrg dah umur nak dekat 2 tahun kat rumah pengasuh pun susah nak tido. Siang tido sekali je kkdg. Tp nasib baik pengasuh jenis baik hati terima jelah perangai anak saya camtu tak pernah merungut pun padahal dia ada jaga 2,3 baby yang lain. Pengasuh cerita kadang2 tertido atas tangga sebab letih sangat. Kalau tidokan sebelum tu dia taknak tido pun.

      Delete
  18. Sy pun alaminye skrg..tp sy nak tnye..mxm mane nak buat stok susu kalo baby susah tido..mmg xde mase..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dulu masa pantang tak buat stok susu..buat sikit je..memyesal plak tak buat stok susu awal2. Time paling sempat sy buat waktu subuh selalunya. Tapi bila dah start keja time keja je lah yang sempat buat..kalau malam2 tu sy memang dah tak mampu nak bangun

      Delete
  19. Sama mcm saya skg.Allah je taw betapa stressnya.siang xnk tdo mlm pn xnk tdo.lps tu mula nangis2 smoai kuar air mata.hari ni masuk 80 hari umor baby saya.kdg2 jeles tgk baby org len lps pantang je trus bole bwk g shoping..mungkin ini ujian Allah utk umminya..last skali pasrah je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan jeles tengok anak orang lain senang je tido..ade yang siap tido lama 5,6 jam senang ibunya nak buat keja lain..sy pun lama kelamaan pasrah jela dengan perangai anak camtu..just kena jaga kesihatan diri supaya kita tak rasa letih dengan situasi macam ni..

      Delete
  20. Assalammualaikum nurniz n ibu2 yg sekalian..
    sy pn mempunyai karakter anak yg sama dgn ibu2 smua tp ble tnya doc tuh bkn penyakit tp karakter baby tuh sendiri. Skrg anak sy da 3bln 2minggu. Kdg2 rasa stress pn ada ble bayi kte ssh nk tdo tp maybe nih dugaan sementara utk kte supaya tak lupa dekat Allah.. nurniz kongsila cmne perkembangan baby awk lps da sethn lebey..baby senang nk tdo ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam nadia. Terima kasih sbb brkongsi cerita di sini. Sy dulu pun masa awal2 siap bawa jumpa doc dengan perubatan tradisional ingatkan ada masalah perubatan or gangguan ke..doc kata sihat ustaz pun kata ok je takde masalah..jadi maksudnye memang perangai anak sy sendiri..
      Selalu kan orang kata nanti beberapa bulan akan ok sendiri..tp anak sy dah masuk 2tahun ni memang susah nak tido..tp bila dah besar sikit dah boleh buat aktiviti sendiri ank sy akan tertido sendiri kadang2 sebab keletihan..tapi kalau malam2 ank sy still akan bangun 4,5 kali time tido.

      Delete
  21. sama dgn baby saya! now umur dia 19hari. kadang berjaga sampai 4jam - nyusu, nangis,kena dodoi,etc. mmg letih yg amat..kdg sy smpi menangis sbb stress padahal ni anak no.4. abg2 dia ade yg senang, ada yg susah tdo. mmg menguji kesabaran mental n fizikal. tgn n pinggang lenguh yg amat kena dodoi dia. sabar ye mommies sekalian..anda tidak keseorngan! sy cuba gak curi masa pam utk kumpul ebm..tp dpt dlm 1-2x sehari jer. dun give up yer mommies!

    ReplyDelete
  22. aslmkm ibu2 smua"tk sngka ingt sya sorg je alami stress tym jge c comel ni,rupa2ny rmai lgi ibu2 kt luar sna yg brsbr dgn keadaan c comel yg jenis ssh tdo,kuat nangis etc,sya fhm situasi yg ibu2 alami,si comel sya skrg da 5bln,ank prtma,tpi sya msi trauma msa sya dlm pntang,suami out station,ibu mntua pn jenis x peduli kebajikn sya,tmbhn pula dia keja ofis hour,mmg sorg2 la kna tggl kt uma dgn tkda pngalman jga bayi,sya pntang mmg hmpir2 mroyan,sepanjang hri xmkn coz dlm pntang xlrat nk msk sbb bdan letih sgt bru lps brsalin,(mk mntua sya mmg tak mskkn wlopn cma bubur)sedih sgt,sya brjga start jam 1-5 subuh,coz c comel asyik nangis je mlm2,mmg wktu tu tuhan sja yg tau kepayahnnya,sya dodoi smpai dia pnat nangis(sya pn ikut nangis stiap mlm)mak mntua sya mmg xda akn tlg jga mlm,keadaan itu membuatkn smpai peranakn sya trun coz bnyk brgerak dlm pntang"apa lgi nk mndi mmg jauh la,tpi sya laluinya dgn doa yg x prnh putus,klo ada rezki lgi sya akn brpntan tmpt mk sndiri(da xbrani pntang ruma mk mntua)

    ReplyDelete
  23. y@tipruzz iyaa kan memang rasa badan letih, lenguh2 bagai lagi2 dalam pantang..btoi tu kalau boleh curi masa buat stok susu dalam pantang lagi..sy dulu pun menyesal tak buat stok awal2..

    ReplyDelete
  24. alahai kesiannya kat awak. lagi2 anak sulung kita pun tak berapa pandai nak handle diri sendiri apatah lagi baby.banyakkan bersabar ye..untuk next anak maybe awak boleh cari sedara/upah orang tolong jaga masa pantang.sy plak mak dah meninggal jadi berpantang dengan mak mertua. alhamduliilah mak mertua saya jaga dengan terbaik. kadang2 malam2 mak mertua saya berjaga utk jaga anak saya yg tak tido tu. kira macam take turn la. tak terbalas jasa mak mertua saya tu. dapat anak jenis susah tido macam ni memang kadang2 perlu support sekeliling. take care ye awak..atleast dapat experience berguna untuk next anak..

    ReplyDelete
  25. Salam.. Sy memahami prasaan mommies yg x dpt tdo mlm.. Lg satu rs mcm tertipu je bla org ckp ank akn stabil tdonya bla da abih pntang.. But now ank da 50 hari tp xde pn prubahan.. Smua tu dusta blake.. Time2 cmni la rs nk hire 24hr nanny tp kta bkn org kaya mmg x mmpula nk byr 3-4k sbulan.. Tpaksa ngadap je la.. Adoyai..

    ReplyDelete