Resipi Ikan Siakap Tiga Rasa

Ikan Siakap 3 Rasa

Resipi kegemaran ayah NurNiz. Sebab kejar masa, bahan2 potong besar gedabak hehe. Resipi asal dari sini

Bahan2 Ikan

- 1 ekor Ikan Siakap
- Garam & kunyit - untuk di lumur pada ikan
- Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
- Minyak untuk menggoreng ikan

Bahan2 Kuah

- 1 ulas bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 biji cili padi (diketuk, boleh tambah kalau mau lagi pedas)
- 1 inci halia (dihiris kecik)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1/4 biji nenas (dihiris)
- 1 biji timun kecil (dihiris)
- 2 batang baby jagung (dihiris) 
- 3 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 2 helai daun limau purut (optional)

Cara- caranya

1. Ikan dibersihkan dan ditoskan.
2. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit & garam.
3. Lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua2 belah bahagian ikan.
4. Goreng ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.
5. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan halia, bawang putih & merah.
6. Setelah bawang agak layu, masukkan cili padi, sos cili, sos tomato, sos tiram.
7. Kacau sebentar. Masukkan baby jagung, bawang besar, tomato dan nenas. Masukkan air sedikit.
8. Tambahkan garam, gula. Biarkan kuah mereneh seketika.
9. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 comments:

Post a Comment