Resipi Biskut Cornflakes

Sebenarnya, tahun ni NurNiz takda plan pun nak buat kuih raya. Tapi kebetulan hari tu masa kemas stor, terjumpalah satu bekas tupperware berisi cornflakes. Sejak Nurniz mengandung ni memang takda keinginan langsung nak makan bijirin bersama susu. Jadi untuk elakkan pembaziran, NurNiz pun carilah resepi untuk buat biskut cornflakes. Resepinya NurNiz follow kat My Resipi.

Inilah hasilnya Biskut Cornflakes

Bahan2

  • 1 buku butter @ 1 cawan majerin (250g)
  • 1 cawan mumbung gula icing (150g) @ 1 cwn rata gula halus (130g)
  • 2 biji kuning telur
  • 3 cawan tepung gandum (300g)
  • 1 sudu teh mumbung baking powder(ayak bersama tepung)
  • 6 cawan cornflakes
  • Cawan kertas kecil secukupnya (jika suka) 
  • 1 sudu teh esen vanila jika suka (NurNiz pakai 1/2 sudu teh sahaja)

Cara Membuatnya

  1. Putar butter & gula hingga sebati. Masukkan kuning telur & esen vanila, putar supaya rata.
  2. Ramas2 cornflakes hingga hancur kasar2. Kiranya setelah dihancurkan cornflakes tu menjadi 3 cawan saja (jangan blend nanti cornflakes hancur jadi serbuk ja).
  3. Masukkan tepung berselang seli dgn cornflakes, uli perlahan hingga menjadi doh yg lembut.(dohnya memang lembik sikit)
  4. Sudukan @ masukkan sedikit doh ke dalam mangkuk kertas (1/3 cup). Kalau malas atau cawan kertas kehabisan, boleh bulatkan & tekan dengan garfu ja.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu, 150c, bakar lebih dari 30 minit atau sehingga garing & masak. Masa panas biskut akan jadi lembut, tapi bila dah disejukkan biskut akan mengeras & rangup secara semulajadi.

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 comments:

Post a Comment