Travel

Friday, 8 August 2014

Resepi Pasta Goreng Oregano


Resepi pasta goreng bersama oregano
First time makan pasta oregano masa Wafiy kena warded hari tu. So lepas tu try & error buat sampai jadi macam yang dimasak di KMC.

Bahan2

- 1 cawan pasta (direbus)
- 1 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 biji kentang (direbus sehingga empuk)
- lada benggala hijau (dipotong panjang)
- 2 biji cendawan shitake (direndam sehingga lembut dan dihiris halus)
- daging ayam/udang (NurNiz pakai sosej, tu ja yang ada dalam peti ais)
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
-1 sudu besar oregano

Cara2 Membuat

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sehingga kering dan berbau wangi. Kalau suka pedas boleh diblend cili merah/cili padi sekali. 
  2. Masukkan kentang, sosej, cendawan, dan lada benggala. Masukkan garam lebih kurang 1/2 sudu kecil. Kacau sehingga semua masak.
  3. Masukkan pasta, lada hitam dan oregano. Kuantiti lada hitam dengan oregano boleh adjust ikut citarasa sendiri. Kacau lagi hingga sebati.

No comments:

Post a Comment